130 GODINA organiziranog obrtništva u Vukovaru

Hrvatska obrtnička zadruga izrasla je iz višestrukovne krojačke, postolarske, užarske, tkalačke i čaraparske obrtničke zadruge u Vukovaru. Došlo je do revizije pravila i skupština je 20. lipnja 1889. godine prihvatila nova. Zadruga je time proširila svoje okvire primajući i obrtnike drugih struka. Godine 1893. čizmari i remenari službeno su zatražili primanje u ovu zadrugu. Nova zadruga, jednostavnog naziva Obrtnička zadruga naručila je novi barjak prema nacrtima iz Beča. Grof Eltz zamoljen je da bude pokrovitelj kod posvete barjaka. U Napaorovoj bašči (područje oko današnjeg Vodotornja) 26. svibnja 1890. godine priređena je proslava povodom posvećenja novog barjaka. Učitelj Ilija Mitrović tada je, u „Spomenici“, zapisao: „Kao što svako društvo ima svog Patrona, koji mu je uvek vođom i zaštitnikom tako evo i naša Obrtnička zadruga zadobi opet obnovu svoje zastave sa slikom sv. Antuna, pa ako članove naše zadruge može i mora razveseliti i ushititi dan 5. lipnja 1890. na koji dan bijaše društvena zastava svečanim načinom blagoslovljena“. (Izvor: OBRT I TRGOVINA U VUKOVARU, dr.sc. Vlado Horvat, Vukovar, 2003. 74.-75.str.)

OBILJEŽAVANJE 130 GODINA ORGANIZIRANOG OBRTNIŠTVA U VUKOVARU

Udruženje obrtnika Vukovar u subotu, 26. rujna 2020. godine, održalo je svečanu sjednicu povodom obilježavanja 130 godina organiziranog obrtništva u Vukovaru. Sjednica se održala u Gradskom muzeju Vukovar – dvorcu Eltz, a na istoj su sudjelovali predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik obrtničke komore Primorsko-goranske županije Dalibor Kratohvil, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj pri Vukovarsko-srijemskoj županiji Marko Vorgić, ravnateljica Gradskog muzeja Ruža Marić, te prijatelji iz drugih udruženja obrtnika i županijskih obrtničkih komora kao i vukovarski obrtnici.

Na svečanoj sjednici predstavljena je rekonstruirana zastava Prve sveobće obrtničke zadruge u Vukovaru iz 1890. godine i knjiga pod naslovom „130 godina organiziranog obrtništva u Vukovaru“. Osim toga, na sjednici je Gradu Vukovaru uručena plaketa za poticanje razvoja obrtništva, a Obrtničkoj komori Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskoj obrtničkoj komori plakete za poticanje razvoja obrtništva u Vukovaru. Vlasnici obrta koji obavljaju tradicijske djelatnosti primili su zahvalnice za očuvanje ovih djelatnosti. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec Udruženju obrtnika Vukovar uručio je povelju HOK-a za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija.

Nakon svečane sjednice organiziran je obilazak muzeja kojem su se pridružili prijatelji iz Zagreba koji su biciklima i motociklima doputovali u Vukovar.