Zaključci s 9. Susreta trgovaca HOK-a

Temeljem prezentacija i rasprava na panelima tijekom 9. susreta trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK), održanom 3. prosinca, kao i konzultacija Ceha trgovine HOK-a, artikulirani su sljedeći zaključci, koji će se u formi pojedinačnih prijedloga uputiti nadležnim institucijama, kazao je predsjednik Ceha Boris Vukelić. 

1. Jasan i jednostavan zakonodavni okvir poslovanja iznimno je važan faktor poboljšanja poduzetničke klime. Ceh stoga traži snažnu akciju svih relevantnih faktora (Vlade, obrtnika i poduzetnika, inspekcijskih službi) zbog ukidanja niza nepotrebnih, ograničavajućih ili neprovedivih propisa, na temelju dokumenata zaboravljenog „Hitroreza“ i kasnijih saznanja.

2. Pozdravljamo najavu jačanja savjetodavne funkcije inspekcijskih službi. Postupci usmjereni k prijevari (kupaca, zaposlenika, proračuna) ili ugrožavanju zdravlja i sigurnosti, moraju biti sankcionirani. Nenamjerne greške koje se mogu otkloniti temeljem upozorenja ne smiju biti predmetom represije, naročito dok je poslovanje „uređeno“ šumom propisa.

3. Opstanak trgovine na područjima posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima, u ruralnim krajevima i na otocima, važan je dionik procesa zaustavljanja odljeva stanovništva s tih područja. Molimo da Ministarstvo gospodarstva zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, te s drugima razmotri mogućnosti realizacije dostavljenog pilot projekta za održivi razvoj male trgovine u tim krajevima.

4. Ulaganje u znanje i modernizaciju objekata i poslovanja preduvjet je opstanka i razvoja male trgovine. Pozdravljamo pionirske korake HBOR-a i HAMAG-a koji vode k mogućnosti kreditiranja male trgovine.

5. Tražimo jačanje partnerstva hrvatske proizvodnje i kapitalno hrvatske trgovine, naročito male, kao preduvjeta jačanja našeg gospodarstva na jedinstvenom EU tržištu.

6. Od početka krize do danas u Hrvatskoj je zatvoreno gotovo 6.000 obrtničkih trgovina, njih 30%. U tim je uvjetima svaka nelegalna ili polulegalna trgovina nedopustiva. U nekim je dijelovima zemlje, naročito sjevernim,poseban problem pokretna trgovina. Uređivanje njenog rada u dijelu područja prodaje i rasporedu obilazaka prepušteno je lokalnoj samoupravi, pa tražimo da ona to i obavlja, na način da se ne ugrožava rad trgovine u čvrstim objektima. Pokretna je trgovina potrebna isključivo zbog snabdijevanja stanovništva u naseljima bez trgovine, kakvih imamo preko 4000, a taj broj, na žalost i raste.

7. Ceh podržava inicijative da se ovršnim i drugim propisima uvede zaštićeni dio primanja obrtnika u slučaju ovrhe, kako bi se omogućilo nastavak legalne poslovne aktivnosti te minimum obiteljske egzistencije. Moguće je da od ovrhe budu izuzete dvije trećine primitaka, a prihvatljiva su i druga rješenja. Ovrhe su, naime, učestale, a realno je očekivati da će biti još češće, pa sadašnji propisi umjesto rješenjem dugova, rezultiraju još većim dubiozama i masovnim zatvaranjima.

Moglo bi Vas zanimati