Obrtnički krediti u „švicarcima“

HOK pita zašto nema rješenja za obrtničke kredite u „švicarcima“

Zagreb, 27. siječnja 2015. – Hrvatska obrtnička komora podržava mjeru Vlade RH, kojom se kroz fiksiranje tečaja švicarskog franka pomaže građanima koji imaju kredite u „švicarcima“.  Međutim, gdje su tu obrtnici i poduzetnici, koji također imaju takve kredite?, pitaju se u HOK-u te naglašavaju da se i dalje ne vodi briga o obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima koji bi trebali ovu državu izvući iz krize.

– Iako se mjera odnosi na sve potrošačke kredite, bez obzira na vrstu i visinu iznosa, mi obrtnici kao fizičke osobe nismo uključeni u tu skupinu, što smatramo diskriminacijom u odnosu na one građane, koji su primjerice, sredstvima iz kredita u iznosu većem od milijun kuna ulazili u špekulativne investicije. Pitanje je, je li pravedno da se takvim građanima pomaže, a nas obrtnike ostavlja u dužničkom ropstvu – izjavio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Broj obrta, prema njegovim riječima, opada iz dana u dan, u krizi je izgubljeno više od 20 tisuća obrta i 50 tisuća radnih mjesta.

– Više od 24 tisuće obrtnika je u blokadi, ne može platiti davanja državi ni isplatiti plaće radnicima, stoga smo nezadovoljni činjenicom da smo opet zanemareni, kao da 180 tisuća radnih mjesta u obrtništvu, u trenutku kada vlada velika nezaposlenost, za državu ne znači ništa, dodaje Ranogajec.

Kako će radnici podmirivati kredite, ako propadne poslodavac koji također ima kredit u švicarcima. Mora mu se pomoći da zadrži radna mjesta, isplati plaće i davanja državi, nastavlja Ranogajec. Napominje kako obrtnici podržavaju Vladina nastojanja za pronalaskom adekvatnih rješenja za zadužene radnike zaposlene kod obrtnika, ali istovremeno traže pomoć i za sve poslodavce koji su u problemima iz istog razloga kao i njihovi djelatnici.

Hrvatska obrtnička komora poziva ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa da se hitno uključi u rješavanje ovog problema i zaštiti interese obrtnika te pokrene inicijative za spašavanje resora koji mu je povjeren. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Moglo bi Vas zanimati