Obrtnički krediti u „švicarcima“

HOK pita zašto nema rješenja za obrtničke kredite u „švicarcima“

Zagreb, 27. siječnja 2015. – Hrvatska obrtnička komora podržava mjeru Vlade RH, kojom se kroz fiksiranje tečaja švicarskog franka pomaže građanima koji imaju kredite u „švicarcima“.  Međutim, gdje su tu obrtnici i poduzetnici, koji također imaju takve kredite?, pitaju se u HOK-u te naglašavaju da se i dalje ne vodi briga o obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima koji bi trebali ovu državu izvući iz krize.

– Iako se mjera odnosi na sve potrošačke kredite, bez obzira na vrstu i visinu iznosa, mi obrtnici kao fizičke osobe nismo uključeni u tu skupinu, što smatramo diskriminacijom u odnosu na one građane, koji su primjerice, sredstvima iz kredita u iznosu većem od milijun kuna ulazili u špekulativne investicije. Pitanje je, je li pravedno da se takvim građanima pomaže, a nas obrtnike ostavlja u dužničkom ropstvu – izjavio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Broj obrta, prema njegovim riječima, opada iz dana u dan, u krizi je izgubljeno više od 20 tisuća obrta i 50 tisuća radnih mjesta.

– Više od 24 tisuće obrtnika je u blokadi, ne može platiti davanja državi ni isplatiti plaće radnicima, stoga smo nezadovoljni činjenicom da smo opet zanemareni, kao da 180 tisuća radnih mjesta u obrtništvu, u trenutku kada vlada velika nezaposlenost, za državu ne znači ništa, dodaje Ranogajec.

Kako će radnici podmirivati kredite, ako propadne poslodavac koji također ima kredit u švicarcima. Mora mu se pomoći da zadrži radna mjesta, isplati plaće i davanja državi, nastavlja Ranogajec. Napominje kako obrtnici podržavaju Vladina nastojanja za pronalaskom adekvatnih rješenja za zadužene radnike zaposlene kod obrtnika, ali istovremeno traže pomoć i za sve poslodavce koji su u problemima iz istog razloga kao i njihovi djelatnici.

Hrvatska obrtnička komora poziva ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa da se hitno uključi u rješavanje ovog problema i zaštiti interese obrtnika te pokrene inicijative za spašavanje resora koji mu je povjeren. 

Moglo bi Vas zanimati