Susret graditelja Hrvatske obrtničke komore

Hrvatska obrtnička komora (HOK) – Ceh graditeljstva, organizira stručni skup Susret graditelja, koji će se održati 4. ožujka u prostorima HOK-a u Zagrebu.

 

Susret graditelja Hrvatske obrtničke komore Skup će obilježiti dvije teme: stanje i perspektive u sektoru graditeljstva te provedba energetske učinkovitosti u zgradarstvu.  U okviru prvog dijela skupa koji će razmatrati stanje i perspektive u sektoru graditeljstva, održat će se panel na kojem će, uz predsjednika Ceha graditeljstva HOK-a Karla Kabelku, sudjelovati i predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, HUP-a i HGK. Na panelu će se obraditi trenutačna situacija u sektoru, novi Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, inspekcijske kontrole te provedba zakonske regulative, kao i cijene građevinskih usluga i problematika javne nabave. U drugom dijelu skupa također je predviđen panel na kojem će se razmotritiProgram energetske obnove stambenog fonda (obiteljskih kuća i višestambenih zgrada) za razdoblje od 2014. do 2020. godine – stanje provedbe, zatim provedba energetske obnove, edukacija sudionika (stanari, suvlasnici, upravitelji), znanja građevinskih radnika, provedba edukacije te programi obnove na razini lokalne samouprave – Grad Zagreb. Pokrovitelj Susreta graditelja je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

IMAG1577

 

O temama Susreta graditelja raspravljao je, među ostalim, Ceh graditeljstva HOK-a na današnjoj sjednici. Program skupa utvrdio je Organizacijski odbor Susreta graditelja, koji je također danas održao sjednicu.

Dio rasprave sjednice Ceha graditeljstva bio je posvećen aktualnom stanju i najavi novog Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, posebice problematici licenciranja. Ceh je stajališta da se dosadašnji način licenciranja ne bi smio bitnije mijenjati uvođenjem novih kriterija, jer bi novi kriteriji zakomplicirali te dodatno usporili i poskupili dobivanje licenci, a neke obrtnike i isključili sa tržišta radova u gradnji i opremanju građevina. Članovi Ceha ujedno smatraju kako mali obrtnici ne bi trebali biti u istom položaju kao i velike građevinske tvrtke. Na sjednici je istaknut i problem javne nabave s kriterijima ekonomski najprihvatljivije cijene i dumping cijena.

Sektor građevinarstva općenito je oslabljen gospodarskom i financijskom krizom, a posebice mali obrtnici, zaključio je Ceh, a njihov položaj dodatno otežava nepoduzetnička klima, nedostatak investicija i rad na crno. 

U prilogu radna verzija programa susreta: Program Susreta graditelja

Moglo bi Vas zanimati