Ceh graditeljstva očekuje dobru suradnju s novim predstavnicima Ministarstva graditeljstva

Ceh za graditeljstvo HOK-a održao je 26. siječnja 1 . konstituirajuću sjednicu. Na sjednici su predstavljeni članovi Ceha: Ivan Kostelac, Miro Čaržavec, Zlatko Prosinečki, Petar Majdandžić, Zvonko Pecikozić, Dževad Osojkić, Dražen Butorac, Miljenka Crnjac i Zlatko Šalić.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec pozdravio je novi saziv Ceha, zaželjevši članovima uspješan rad te im poručio da su oni ti od kojih se očekuje da kao struka istaknu probleme i daju naznake za njihovo rješavanje. Stručne službe će potom te prijedloge artikulirati prema resornim tijelima. Izrazio je nadu da će suradnja s novim predstavnicima Ministarstva graditeljstva biti dobra.

 

IMG_4677-1

Nakon dobivenih informacija i uputa o radu dužnosnika u tijelima HOK-a, rasprava se povela o Zakonu o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje. Zaključeno je da je novi Zakon donio brojne nedoumice za obrtnike graditeljskih struka. Posebno se to odnosi na članak 28. kojim je definirano obavljanje manje složenih radova, mahom obrtničkih uz obvezu voditelja koji mora imati stručni ispit. Budući da je mišljenjem Ministarstva graditeljstva, obrtnicima majstorima priznata mogućnost da vođenje manje složenih radova obavljaju bez obveze polaganja stručnog ispita, ostaje nužnim isto početi primjenjivati na terenu. Stoga će Ceh graditeljstva artikulirati prijedloge za pojašnjenjima Zakona koje će uputiti u Ministarstvo graditeljstva sa zahtjevom za sastanak s novim ministrom graditeljstva.

Članovi Ceha informirani su o projektu CON-CLIP te o članstvu Hrvatske obrtničke komore u Europskoj udruzi graditelja. Izrazili su nadu da će koordinacija i razmjena iskustava s ovom europskom udrugom doprinijeti poboljšanju zakonodavnog okvira za graditelje u Hrvatskoj.

IMG_4674-1

Na sjednici je bilo riječi i o Susretu graditelja koji bi trebao biti održan u travnju u suradnji s Hrvatskom udrugom krovopokrivača. Članovi Ceha informirani su i o članstvu predstavnika HOK-a u Radnoj grupi o Protokolu o građevinskom otpadu, kojim će se definirati što je to građevinski otpad, način njegovog prijevoza i recikliranja.

Na sjednici je bilo riječi i aktualnoj problematici u graditeljstvu po pitanju obveze zapošljavanja invalida, radnih dozvola za strance, cijeni satnice, sudjelovanju obrtnika u javnoj nabavi, rokovima plaćanja, sa zaključkom da se Ceh mora aktivno nametnuti novoj Vladi u rješavanju ovih problema.

 

Preuzeto sa www.hok.hr

Moglo bi Vas zanimati