7. MEĐUNARODNA ENERGETSKA KONFERENCIJA

Međunarodna energetska konferencija već sedmu godinu zaredom ima za cilj promjenu javne percepcije o mogućnostima proizvodnje energije iz biomase. U svjetlu zimskog energetskog paketa Europske komisije, koji uključuje izmijenjenu Direktivu o OIE, u zagrebačkom hotelu Westin će se 24.2.2017. raspravljati o daljnjem razvoju tržišta bioenergije.

Očekivanih preko 200 sudionika na ovom tradicionalno dobro posjećenom skupu očekuje još dinamičniji i bogatiji program, posebice vezano uz rasprave o novom energetskom paketu EU. Osnovni je cilj konferencije utvrditi trendove, upoznati nove tehnologije i inovacije, ali i odgovornost za provođenje postojećih i donošenje novih zakonskih okvira u RH, kako bi se u konačnici povećalo iskorištavanje obnovljivih izvora energije iz drvne biomase.

Nove tehnologije
Konferenciju su dobavljači tehnologija za proizvodnju peleta i proizvodnju energije iz drva prepoznali kao izvrsnu platformu za umrežavanje i predstavljanje najnovijih tehnoloških dostignuća. U Hrvatskoj je još uvijek prisutan investicijski val u kogeneracijska postrojenja, stoga će se predstaviti neki od aktualnih projekata, kao i mnogobrojni noviteti u području tehnologija i opreme za transport i cijepanje drva, usitnjavanje, proizvodnju peleta i sl.

Velik interes sektorskih dionika
Proteklih godina ovaj skup imao je odličnu potporu nadležnih institucija, među kojima se ističu europska udruga biomase AEBIOM, Ministarstvo gospodarstva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Energetski institut Hrvoje Požar i drugi. Očekivani keynote predavači ovogodišnjeg izdanja su prof. dr. Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike te prof. dr. Davor Škrlec, hrvatski europarlamentarac.

Biomasa u borbi s fosilnim gorivima?
Klimatski Sporazum iz Pariza je vrlo rigorozan jer predviđa smanjenje emisija CO2 od 40% do 2030. godine te potpuno napuštanje fosilnih goriva prije 2050. Nova, odnosno revidirana EU Direktiva obnovljivih izvora energije, objavljena u energetskom paketu tzv. čiste energije, sadrži mnogo novih prijedloga i mogućnosti, koje još nisu sve istražene. Špekulira se da je EU Komisija pod pritiskom fosilnih lobija snizila kriterije za OIE, a domaći stručnjaci s Fakulteta strojarstva i brodogradnje komentirat će razvoj događaja i očekivanja na hrvatskom tržištu OIE.

Pozivamo Vas da se aktivno uključite u rad konferencije te zadovoljite svoje poslovne interese na jednoj od najvažnijih i najaktualnijih konferencija na području JIE.

Moglo bi Vas zanimati