Hrvatska obrtnička komora od Vlade RH traži donošenje posebnog zakona o moratoriju na otplate kredita i leasinga

Hrvatska obrtnička komora u ime svih obrtnika uputila je Vladi Republike Hrvatske traženje vezano uz postupanje banaka i leasing kuća.

Veliki problem i dalje ostaju postupanja poslovnih banaka i leasing kuća jer one nisu obvezne postupati po preporukama. Hrvatska obrtnička komora  je prethodno uputila zahtjev prema HNB-u, HUB-u i HANFI s traženjem da banke i leasing kuće svojom jednostranom odlukom zamrznu sve otplate kredita kao i obračun kamata.  Nažalost, to se nije dogodilo te one i dalje definiraju uvjete, kriterije i postupak za odobravanje moratorija svaka za sebe te još dodatno traže solemnizaciju novih ugovora. Time se stvara izuzetno veliki trošak u ovoj teškoj gopodarskoj situaciji.

Kako je solidarnost  banaka i leasing kuća za sada izostala, a situacija postaje sve teža i ozbiljnija, Hrvatska obrtnička komora  od Vlade Republike Hrvatske traži da predloži Hrvatskom saboru donošenje posebnog zakona kojim će se propisati jednaki kriteriji odnosno obustava otplate kredita do završetka krize, a najmanje 6 mjeseci, s mogućnošću reprograma s povoljnijim kamatama za korisnike.
Hrvatska obrtnička komora smatra da se u ovom izvanrednom vremenu radi o interesu Republike Hrvatske te postoji opravdan razlog ovog traženja, a radi zaštite javnog interesa i sigurnosti društva u cjelini.
Hrvatska obrtnička komora svjesna je da obrtnici za svoje poslovanje jamče svom svojom privatnom imovinom te je opravdan strah od dužničkog ropstva, mogućeg stečaja, zatvaranja obrta i otpuštanja radnika te gubitka sve svoje privatne imovine.

Pismo upućeno Vladi možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-04/Zahtjev%20Vladi%20RH-HOK.pdf

(Izvor: HOK)

Moglo bi Vas zanimati