Četvrta verzija Preporuka za sprečavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija

HZJZ objavio je četvrtu verziju Preporuka za sprečavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.

Plesni podij je i dalje zabranjen, a dozvoljeni broj posjetitelja u zatvorenim prostorima je 500, te 1000 na otvorenom. Također, i dalje se mora voditi evidencija osoblja, izvođača i posjetitelja, a ako postoji mogućnost, preporučuje se organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom.

Četvrta verzija Preporuka obuhvaća promjenu vezano uz fizičku udaljenost za vrijeme trajanja programa koju organizator mora osigurati na jedan od sljedećih načina:

1. Sjedećim mjestima međusobno udaljenim 1,5 metra. Iznimno, prilikom kulturnih programa i manifestacija niskoga rizika dozvoljava se fizička udaljenost između posjetitelja od 1 sjedećeg mjesta, uz obvezno nošenje maski za vrijeme trajanja programa.
Programi niskog rizika su programi s isključivo sjedećim mjestima koji ne uključuju interakciju s publikom i aktivni angažman publike poput pjevanja.
2. Barskim stolovima s maksimalno 6 posjetitelja po jednom stolu te uz obaveznu udaljenost između centra osi susjednih stolova od 3 metra. Stolove je potrebno numerirati jedinstvenim brojevima koji se posjetiteljima dodjeljuju prilikom kupovine ulaznica, a raspored posjetitelja za stolovima mora ostati nepromijenjen tijekom događanja.
3. Fizičkim barijerama (ogradama) definirati sektore širine 1,5 metra kojim će se ostvariti redovi posjetitelja. Između redova mora biti dovoljna širina za prolaz osoblja. Unutar pojedinog reda potrebno je poštovati iste preporuke kao i za sjedeća mjesta odnosno osigurati ograničenje fizičke udaljenosti tako da se osigura razmak od minimalno 1,5 metara između posjetitelja.
Ograničenje se ne odnosi na posjetitelje koji žive u zajedničkom kućanstvu. Sektore je potrebno numerirati jedinstvenim brojevima koji se posjetiteljima dodjeljuju prilikom kupovine ulaznica.

U slučaju potrebe za odstupanjem od gore preporučenih načina osiguravanja fizičke udaljenosti, organizator je dužan zatražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite koji će konačnu odluku usuglasiti s nadležnim županijskim stožerom.

(Izvor: HOK)

Moglo bi Vas zanimati