Potpisan ugovor kojim se stipendira 5.000 učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i daju potpore za 600 gospodarskih subjekata

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II“, kojim se osigurava 245.805.000,00 kuna za aktivnosti daljnjeg unaprjeđenja i razvoja modela obrazovanja za zanimanja u sustavu obrta potpisali su danas  ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

„Gospodarski iznimno teška godina je iza nas, a tek slijedi dugotrajan oporavak u kojem trebamo učiniti sve kako bi očuvali svako radno mjesto. Obrtnici čine značajan dio zaposlenih u Hrvatskoj i oni će biti jedan od stupova našeg oporavka, zbog čega im ovakvim projektima nastojimo partnerski pružiti potporu kako bi nastavili sa svojom djelatnošću te pritom educirali nove generacije“, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović prilikom današnjeg potpisivanja Ugovora.

Nastavak je to projekta koji je u provedbi od školske godine 2016./2017., vrijednog 67,5 milijuna kuna, no sada slijedi druga faza koja će u istom vremenskom trajanju od tri godine uložiti čak tri i pol puta više financijskih sredstava u razvoj obrtništva u Hrvatskoj, što će uključivati i mjere aktivne politike zapošljavanja.

U Hrvatskoj je u lipnju ove godine 192.294 ljudi bilo zaposleno u obrtništvu, što uključuje radnike i njihove zaposlene, zbog čega je važno osigurati im potporu u ovim gospodarski izazovnim vremenima.

„Ovaj projekt doprinijet će usklađivanju obrazovnog sustava i potreba tržišta rada. Ključno je pritom ne samo poticati mlade da se obrazuju za rad u obrtničkim zanimanjima, nego i poduzetnike kako bi im omogućili stjecanje prijeko potrebnih znanja i vještina. Iznimno mi je zadovoljstvo najaviti i kako je Ministarstvo upravo danas objavilo javni poziv za projekt “Naukovanje za obrtnička zanimanja” za 2020 godinu. Poziv je namijenjen isključivo obrtima, trgovačkim društvima, zadrugama i ustanovama koje će moći dobiti potpore za angažiranje učenika na naukovanje za obrtnička zanimanja, a za to je ukupno osigurano 36 milijuna kuna“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.

U okviru Ugovora kroz tri godine financirat će se stipendiranje 5.000 učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te će se osigurati potpore za naukovanje za 600 gospodarskih subjekata.

Unaprijedit će se usluga eNaukovanje i Registar potpora kroz povezivanje sa sustavom e-Matica Ministarstva znanosti i obrazovanja te ugradnjom dodatnih funkcionalnosti poput prikaza potreba gospodarskih subjekata na razini županije, odnosno grada ili općine te izrada baze mentora. Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Moglo bi Vas zanimati