Dadilje osnovale sekciju pri Hrvatskoj obrtničkoj komori: „Želimo bolje uvjete rada za našu struku“

Zakon o dadiljama donesen je 2013., čime je njihov rad uređen, ali u praksi se i dalje susreću s mnogim izazovima

 Obavljanje djelatnosti dadilje prvi puta je regulirano 2013. godine, kada je stupio na snagu Zakon o dadiljama. Njime je dana mogućnost dadiljama da po propisanim uvjetima legalno čuvaju djecu.  Prema tom Zakonu, djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina u stambenom prostoru dadilje ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja.

Djelatnost dadilje može obavljati obrtnik koji ispunjava uvjete za obavljanje za tu djelatnost,  a stručna osposobljenost stječe se završavanjem programa osposobljavanja za poslove dadilje koji provode ovlaštene ustanove za obrazovanje odraslih.

Iako je rad dadilja ovime uređen i legaliziran, u svom poslovanju susreću se s brojnim izazovima. Upravo zato odlučile su osnovati sekciju, kako bi kroz nju zastupale svoje interese i radile na unaprjeđenju struke.

Dadilje, okupljene u novoosnovanoj sekciji HOK-a, kažu kako su im  jedan od većih problema subvencije jedinica lokalne i regionalne samouprave za djelatnost dadilja, a bez kojih je održavanje poslovanja teško. Neke lokalne jedinice uopće ne sufinanciraju djelatnost dadilja, a tamo gdje subvencije postoje, dobivanje iste često je upitno.

Da bi započele s radom, dadilje moraju ispuniti uvjete određene Pravilnikom o uvjetima prostora, opremljenosti prostora odgovarajućom opremom i ostalim uvjetima za obavljanje djelatnosti dadilja, dobiti dozvolu za rad, upisati se u registar dadilja i tek na kraju tražiti subvenciju. Ipak, u praksi se pokazuje da istu nije moguće dobiti, a razlozi odbijanja sufinanciranja su različiti. Subvencije su važne, one se dodjeljuju roditeljima koji često ne mogu plaćati punu ekonomsku cijenu. Roditelji moraju imati mogućnost izbora žele li da njihova djeca idu u vrtić ili obrt dadilja. Dadilje ne bi trebale ovisiti o popunjenosti gradskih vrtića, već im se mora pružiti određena sigurnost u radu.

Za predsjednicu Sekcije dadilja HOK-a izabrana je Danijela Jerković: „Naš posao je jedan od najplemenitijih – čuvanje i briga za djecu za nas je poziv. Sekciju smo odlučile osnovati jer želimo bolje uvjete rada za našu struku. Razgovarat ćemo s našim kolegama, informirati se s kojim problemima se susreću te strukturirati zahtjeve koje ćemo uputiti nadležnim institucijama. Složne smo kako je trenutno neophodno i najvažnije ujednačiti načine i uvjete sufinanciranja djelatnosti dadilja na razini Republike Hrvatske.“

Moglo bi Vas zanimati