Sekcija taksi prijevoznika HOK-a: Tražimo jednaka pravila za sve i zakonodavni okvir koji će osigurati red na tržištu

Hrvatska obrtnička komora uputila amandmane vezane uz  predložene Izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu

Nezadovoljni prijedlogom Nacrta Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji je Vlada RH usvojila na prošloj sjednici, Sekcija taksi prijevoznika HOK-a i Hrvatska obrtnička komora uputili su Hrvatskome saboru amandmane koji imaju za cilj pojednostavniti poslovanje taksi prijevoznicima i uvesti red na tržište usluga koje pružaju.

Sekcija je putem amandmana ponovno zatražila da se propiše da se jedna dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza može izdati samo za jedno vozilo. Traže da u dozvoli obavezno mora biti unesena registarska oznaka vozila i izvornik dozvole mora se nalaziti u vozilu. Zahtijevaju i da  jedinice lokalne samouprave vode evidenciju o izdanim autotaksi dozvolama koja pritom mora biti javna.

Dosadašnja praksa obavljanja djelatnosti autotaksi prijevoza pokazala je kako postojeće zakonsko rješenje kojim se propisuje obveza autotaksi prijevoznika da u vozilu kojim obavlja autotaksi prijevoz mora imati samo presliku dozvole nije dobro jer u praksi dovodi do niza manipulacija.

Naime, takvo rješenje ne omogućava potpuni uvid jedinicama lokalne samouprave u stvaran  broj vozila kojima se obavlja ova djelatnost na njezinom području.

Svi koji obavljaju nadzor nad provođenjem zakona nemaju mogućnost detaljnije kontrole potrebnih ovlaštenja za obavljanje autotaksi prijevoza jer se ista dozvola može kopirati i koristiti u više vozila, a ne samo u vozilu za koje je dozvola izvorno izdana.

Ovakvo stanje predstavlja opasnost za potrošače kao korisnike usluge autotaksi prijevoza jer im ne pruža potrebnu sigurnost da se djelatnost obavlja doista samo onim vozilom za koje je dozvola izdana. Osim toga, na taj se način ozakonjuje i nelojalna konkurencija na tržištu u području autotaksi djelatnosti i smanjuje prihod državnom proračunu.

Stoga amandmani koje su Sekcija taksi prijevoznika HOK-a i Hrvatska obrtnička komora uputile u Sabor imaju za cilj ispuniti najvažniji dio zahtjeva same struke putem zakonske osnove za učinkovitiju kontrolu u ovoj djelatnosti.

IZVOR:HOK

Moglo bi Vas zanimati