Ceh ugostitelja HOK-a održao radni sastanak u Osijeku: slavonskim ugostiteljima pandemija posebno ugrozila poslovanje

Oporavak od krize bit će dugotrajan, ugostiteljima potrebna potpora lokalnih i državnih vlasti

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održao je u Osijeku drugi terenski radni sastanak s predstavnicima ugostitelja iz pet županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-slavonske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske.

Pandemija je u zadnjih godinu dana uvelike promijenila način poslovanja ugostitelja, čiji su se poslovni kapaciteti zbog zdravstvene ugroze znatno smanjili te prisilili ugostitelje da prilagode način rada novim uvjetima. Poslovanje slavonskih ugostitelja oslonjeno je na lokalno stanovništvo, ne mogu računati na turističku sezonu kao kolege iz Istre i Dalmacije te će zbog toga njihov oporavak biti izazovniji i dugoročniji.

Predstavnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održali su ovaj sastanak kako bi približili rad Ceha predstavnicima struke iz pet slavonskih županija te na temelju povratnih informacija i specifičnih problema s kojima se ugostitelji suočavaju donijeli nove prijedloge za poboljšanje rada struke.

Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Joso Smolić prezentirao je kolegama aktivnosti ceha u kriznim uvjetima te najavio kako će buduća traženja prema resornim institucijama biti oblikovana ovisno o okolnostima i potrebama struke te da je upravo zato dijalog sektora važan, kako bi prijedlozi bili što konkretniji. Također, pozvao je kolege da iskoriste mogućnost prioritenog cijepljenja kako bi njihovi lokali bili sigurna mjesta za zaposlenike i za goste.

Zadnja promjena epidemioloških mjera vezana uz ugostiteljski sektor od 1. ožujka, kada je ugostiteljskim objektima dozvoljen rad na otvorenom, slavonskim ugostiteljima s obzirom na vremenske neprilike nije značila i otvaranje objekata. Bez potpora za očuvanje radnih mjesta i nadoknade fiksnih troškova mnogi od njih bili bi prisiljeni zatvoriti svoja vrata. Naglasili su kako je nastavak gospodarskih mjera nužan, sve dok im okolnosti ne dopuste rad u punom kapacitetu.  Važan segment njihovog poslovanja su privatne proslave vezane uz krštenja, krizme, pričesti i vjenčanja koji su izostali prošle godine, a ni prognoze za ovu nisu optimistične.

Ugostitelji traže jednak tretman pri donošenju epidemioloških mjera za subjekte koji se bave istom djelatnošću. Također, kao problem ističu nemogućnost planiranja poslovanja s obzirom na stalne promjene epidemioloških mjera te tretiranja ugostiteljskih objekata kao primarnih izvora širenja zaraze. Naglasili su kako se oni kao struka strogo drže propisanih mjera te brinu o sigurnosti svojih gostiju.

Ceh ugostitelja HOK-a objedinjene zaključke sa sastanka uputit će resornim institucijama te tražiti rješenja za probleme ugostitelja kojima će za normalizaciju poslovanja biti potrebna potpora svih ključnih dionika.

IZVOR: HOK

Moglo bi Vas zanimati