Hrvatska obrtnička komora potpisala inicijativu za transformaciju poslovanja proizvođača plastičnih vrećica

S obzirom da je Vlada RH objavila Nacrt Zakona o gospodarenju otpadom iz kojeg je vidljivo da prijedlog Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske obrtničke komore o obveznoj ugradnji minimalnog dijela reciklata u lagane plastične vrećice nije prihvaćen, pokrenuta je nova inicijativa koja predlaže alternativne načine rješavanja problema i mogućnosti transformacije poslovanja za proizvođače plastičnih vrećica.

Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska obrtnička komora predlažu da se proizvođačima plastičnih vrećica osigura adekvatna financijska pomoć za investicije u nove tehnologije i nabavu opreme i strojeva. Na taj bi im se način omogućio nastavak poslovanja i zadržavanje radnih mjesta. Nadalje, predlaže se da se iz predmetne zabrane stavljanja na tržište laganih vrećica izuzmu biokompostalne lagane plastične vrećice. Takve vrećice u većini država članica EU smatraju alternativom za vrećice koje se zabranjuju i moguće ih je adekvatno zbrinuti kompostanama. S ciljem osiguravanja mogućnosti transformacije svih proizvođača iz sektora proizvodnje plastičnih vrećica, pripreme projekata i korištenja sredstava iz programa Europske unije, predlaže se da se mjera zabrane stavljanja laganih plastičnih vrećica na tržište primjenjuje od 1. siječnja 2025. godine.

Ova inicijativa pokrenuta je nakon provedene ankete o mogućnostima prelaska proizvođača na nove proizvodne segmente i procjenama visine ulaganja u novu opremu za proizvodnju novih/zamjenskih proizvoda. Dopisi su upućeni nadležnim saborskim odborima, čiji su članovi pozvani da još jednom razmotre prvotni prijedlog HGK, HUP-a i HOK-a o minimalnom udjelu reciklata u laganim plastičnim vrećicama s obzirom na rezultate provedene ankete, a kako bi se proizvođačima zajamčila održivost poslovanja i očuvanje radnih mjesta.  

IZVOR:HOK

Moglo bi Vas zanimati