U Tuhelju okupljanje nekoliko stotina hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Hrvatske obrtničke komore najbrojniji je domaći stručni skup ugostitelja i turističkih djelatnika, a ove godine se održava 35. put, u Termama Tuhelj od 26. do 28. studenoga 2023. godine. Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, a pokrovitelji i partneri događanja su Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija i Hrvatska turistička zajednica.

Cilj godišnjeg okupljanja jest iznošenje aktualne problematike u sektoru, razmjena mišljenja različitih dionika i njihovih specifičnih perspektiva te pronalaženje rješenja i modela unapređenja poslovanja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika. Tako će u panel raspravama i stručnim predavanjima sudjelovati predstavnici državnih tijela, stručnjaci i dionici iz ugostiteljsko-turističkog sektora, a neke od tema koje će biti obrađene na ovogodišnjem Kongresu su nedostatak kvalificirane radne snage i nužnost rada na razvoju ljudskih potencijala u cilju stvaranja preduvjeta za zapošljavanje i zadržavanje kvalitetne radne snage, novosti vezane uz zakonodavstvo i porezna rasterećenja u ugostiteljstvu, ali i pregled trenutnog stanja u sektoru i potencijal gastronomije u stvaranju prepoznatljivog turističkog proizvoda kontinentalne Hrvatske.

Fokus ovogodišnjeg stručnog događanja će svakako biti problem radne snage kojemu će se pristupiti iz niza različitih perspektiva, pa će se tako razgovarati o poreznoj reformi te njezinom utjecaju na plaće i poslovanje u ugostiteljstvu i turizmu, unapređenju stručnog obrazovanja i programa usavršavanja, unapređenju zakonodavnog okvira za lakše i brže zapošljavanje stranih radnika, prilikama za razvoj koje dolaze iz EU fondova, ali i o najčešćim prekršajima i povredama zakonskih propisa te prevencijama istih. U panelu koji će se baviti razvojnim potencijalima turističke ponude kontinentalne Hrvatske sagledat će se do sada poduzete, ali i planirane aktivnosti usmjerene na razvoj iste, s naglaskom na gastronomsku ponudu i zaštićene poljoprivredno prehrambene proizvode kao temelje uspjeha lokalnog turizma.

„Hrvatski ugostitelji i turistički djelatnici ključni za stvaranje i održavanje statusa Hrvatske kao svjetske turističke velesile. Ovaj Kongres je zato svake godine izuzetno važan, na jednom mjestu okupimo sve koji mogu dati svoj doprinos u jačanju naše turističke ponude, što je temeljni cilj ovog stručnog skupa već 35 godina. Također, svake godine Kongres posjećuje više stotina sudionika, što potvrđuje relevantnost događanja i aktualnost tema koje obrađuje, ali i snagu našeg Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika. Pozivam kolege da se uključe u što većem broju i doprinesu razmjeni mišljenja i stavova, definiranju problema i pronalaženju rješenja koja će unaprijediti naše poslovanje, ali i turizam te cijelo gospodarstvo Hrvatske“naglašava predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, i sam ugostitelj i turistički djelatnik.

Sve informacije važne za sudjelovanje na Kongresu nalaze se na poveznici.

Moglo bi Vas zanimati