Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje i HACCP vodič za ugostitelje

Na temelju dugogodišnje suradnje Hrvatske obrtničke komore i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izrađeno je drugo, dopunjeno izdanje „Vodiča dobre higijenske prakse i HACCP načela za ugostitelje“, usklađeno s važećim propisima Republike Hrvatske i pravnom stečevinom Europske unije.

Novi vodič donosi aktualizirane informacije, praktične smjernice i alate koji ugostiteljima pomažu u jednostavnijem i učinkovitijem ispunjavanju zakonskih zahtjeva u području sigurnosti i higijene hrane. U njegovoj izradi uvažene su suvremene potrebe ugostiteljske struke, izazovi dinamičnog poslovnog okruženja te dugogodišnja iskustva ugostitelja i nadležnih institucija.

Cilj vodiča je olakšati provedbu obveza koje reguliraju sigurnost hrane te pridonijeti jačanju kulture sigurnosti hrane kao ključnog čimbenika kvalitete i reputacije hrvatskog ugostiteljstva. Kroz konkretne primjere i objašnjenja HACCP načela, vodič pomaže ugostiteljima u organizaciji poslovanja sukladno propisima i najvišim standardima higijenske prakse.

Ovaj dokument predstavlja vrijedan i praktičan alat za sve subjekte u poslovanju s hranom, osobito u sektoru ugostiteljstva, gdje ljudski faktor i kontinuirana edukacija zaposlenika imaju presudnu ulogu u postizanju visoke razine sigurnosti hrane.

Vodič je izrađen u skladu sa sljedećim zakonima i uredbama:

  • Zakon o hrani (NN 18/23)
  • Uredba (EZ) br. 178/2002
  • Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 83/22)
  • Uredba (EZ) br. 852/2004
  • Uredba (EZ) br. 853/2004
  • Uredba (EZ) br. 2073/2005
  • Uredba (EU) br. 2017/2158
  • Zakon o veterinarstvu (NN 82/13, 148/13, 115/18, 52/21, 83/22) te pripadajuće uredbe iz čl. 2 Zakona o veterinarstvu
  • Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (NN 52/21)
  • Uredba (EZ) br. 2017/625

Jednostavnost, praktičnost i sveobuhvatnost temeljna su načela ovog Vodiča – s ciljem osiguravanja sigurnosti ugostiteljske usluge te očuvanja ugleda hrvatskog ugostiteljstva.

Naziv datotekeVeličina
Vodič dobre higijenske prakse i HACCP za ugostiteljstvo5.19 MB
Obrasci i evidencija129.42 KB

Moglo bi Vas zanimati