Sklapanje ugovora s opskrbljivačem osigurava nižu cijenu električne energije

Za kupce električne energije kategorije poduzetništvo – zajamčena opskrba od 01. travnja 2019. godine primjenjivat će se više tarifne stavke, što znači i više cijene za one koji toj kategoriji pripadaju.

Tarifa u zajamčenoj opskrbi mora biti viša od prosječne cijene na tržištu električne energije za odgovarajuću kategoriju kupca.

 U 2018. godini došlo do naglog rasta cijene električne energije na veleprodajnom tržištu, a zajamčene tarife bile su niže od tržišne cijene. Posljedično, tarife koje će se primjenjivati od sljedećeg mjeseca znače i više maloprodajne cijene.

Ta neugodna vijest tiče se otprilike deset posto kupaca u Hrvatskoj koji se nisu opredijelili za tržišnog opskrbljivača strujom ili jesu, no njihovi su opskrbljivači u međuvremenu ugasili djelatnost i otišli s hrvatskog tržišta.

Jednostavnije rečeno, poduzetnici koji nisu izabrali jednog od opskrbljivača na tržištu, struju automatizmom kupuju temeljem tzv. zajamčene opskrbe. Zajamčena opskrba zamišljena je kao izvanredni mehanizam zaštite potrošača koji se aktivira u slučaju propasti, povlačenja s tržišta ili nekog drugog problema redovnih komercijalnih opskrbljivača električne energije. Iako osigurava neprekinutu opskrbu električnom energijom – predstavlja najskuplju opciju za poduzetnike.

Svaki kupac kategorije poduzetništvo, u okviru zajamčene opskrbe, ima pravo sklopiti ugovor o opskrbi s bilo kojim od tržišnih opskrbljivača, s kojim slobodno ugovara količinu i cijenu električne energije te uvjete plaćanja. Promjena opskrbljivača, sukladno Pravilima o promjeni opskrbljivača električnom energijom, za krajnjeg kupca je besplatna. U slučaju sklapanja ugovora s nekim od opskrbljivača električne energije cijena električne energije biti će povoljnija. 

Za donošenje odluka o promjenama cijena električne energije zadužena je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). HERA je početkom ožujka donijela Odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom, koja na snagu stupa 01. travnja 2019. godine. 

Prikaz tarifnih stavaka koje će se primjenjivati od 01. travnja 2019. godine dostupan je na poveznici ispod teksta.

Podsjećamo da Hrvatska obrtnička komora partnerstvom s HEP Opskrbom d.o.o. u okviru projekta HOK Zajednička nabava, članovima HOK-a kao i svim djelatnicima i pravnim osobama unutar komorskog sustava HOK-a te zaposlenicima obrtnika osigurava nižu cijenu električne energije na području cijele Republike Hrvatske. Više o zajedničkoj suradnji i uvjetima za ostvarivanje pogodnosti možete pročitati na poveznici ispod teksta.

 

Odluka o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom – https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_03_25_499.html

Prikaz tarifnih stavaka koje će se primjenjivati od 01. travnja 2019. – http://www.hep.hr/elektra/poduzetnistvo/tarifne-stavke-cijene-1578/1578

Sporazum o suradnji HOK i HEP Opskrba d.o.o. – https://www.hok.hr/press/novosti/hrvatska_obrtnicka_komora_i_hep_opskrba_d_o_o_potpisali_sporazum_o_nastavku_suradnje

Moglo bi Vas zanimati